2010. május 8., szombat

Bodzaszörp

Nagyon finom,egészséges italt készíthetünk a bodza virágából.Fontos,hogy tiszta helyről szedjük,ahol nincs autóforgalom,ill. maga a bokor is mentes a bogaraktól.Eső után nem lehet bodzaszörpöt készíteni,mert az esővíz miatt a virágpor benn marad és nem fog kiázni a szörpünkhöz.
Ha szép,tiszta virágokat sikerült szednünk akkor a nehezén már túl is vagyunk.

 Elkészítés:
Öntsünk annyi vizet a bodzára hogy épp ellepje.
Az ízesítés tulajdonképpen ízlés szerint történik.Én a következő arányok szerint számolok:
2 l vízhez fél kg cukor
1 citrom félbevágva
A citrom levét facsarjuk bele a bodzaszörpbe,és aztán tegyük bele a citromot is.
24 órát hagyjuk állni,majd szűrjük le és forraljuk fel.A főzetet hagyjuk kihűlni.Hűtőben tároljuk.Vízzel,szódával hígítva fogyaszthatjuk.

2 megjegyzés:

pitypang írta...

be kell szereznem pár darab bodzavirágot:)!!Már kóstoltam,és nagyon ízlett!! :)

Hajni írta...

Nagyon jók az élettani hatásai is,és tényleg finom.Nem olyan mint a bolti cukros pancs.Az rendkívül egészségtelen.Ezt lehet kevesebb cukorral,vagy édesítőszerrel is készíteni.