Nagyon finom egészséges péksüteményeket készíthetünk magunk is.Tuti adalékanyag mentes reggeli vagy vacsora lesz belőle az egész család számára.Ha rendelkezünk kenyérsütő géppel(szerintem a leghasznosabb konyhagép),akkor ráadásul nem is kerül sok fáradtságba.
Először egy olasz panzióban ettem ilyet,amikor a tulajdonos a magyar reggelizési szokásokról faggatott.Én a brióst próbáltam elmagyarázni,erre ezzel állított be:).
(Nem olyan lesz mint a fölfújt magyar zsömle.)
Hozzávalók:
500 g o-ás liszt
80 g vaj
2,5 dl tej
1 kiskanál só
két kiskanál cukor
élesztő
A kenyérsütőgépbe beletesszük a hozzávalókat.Először a langyos tejet,majd a lisztet a vajat és végül a cukrot ill. a sót.
Az élesztőt (lehet száraz élesztő,vagy a sárga papíros friss élesztő,de azt hagyjuk előtte egy éjszakát szikkadni) morzsoljuk szét a liszt tetején.
Kapcsoljuk be a tésztakészítő programot.
Ha kész a tészta,tegyük egy lisztezett gyúródeszkára.Osszuk 10 egyenlő részre és formázzunk belőlük zsemléket.
Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és olajozzuk be.A zsemléket helyezzük el rajta,majd a tetejét szórjuk meg átszitált liszttel és borítsunk rá vizes konyharuhát(vagy annál vékonyabb anyagot).
A legjobb lenne légkeveréses sütőben sütni,de annak híján vagyok én is.Így 180 fokon sütöttem 25 percig,viszont 10 perc után meg kellett fordítani.Szerencsére ez nem tette tönkre a formájukat.
Végül ha kész tegyük ki hűlni és szórjuk meg porcukorral.
A vajat, a mézet és a házi lekvárt ajánlom hozzá. Én konkrétan ebben a sorrendben ettem.:)
Először egy olasz panzióban ettem ilyet,amikor a tulajdonos a magyar reggelizési szokásokról faggatott.Én a brióst próbáltam elmagyarázni,erre ezzel állított be:).
(Nem olyan lesz mint a fölfújt magyar zsömle.)
Hozzávalók:
500 g o-ás liszt
80 g vaj
2,5 dl tej
1 kiskanál só
két kiskanál cukor
élesztő
A kenyérsütőgépbe beletesszük a hozzávalókat.Először a langyos tejet,majd a lisztet a vajat és végül a cukrot ill. a sót.
Az élesztőt (lehet száraz élesztő,vagy a sárga papíros friss élesztő,de azt hagyjuk előtte egy éjszakát szikkadni) morzsoljuk szét a liszt tetején.
Kapcsoljuk be a tésztakészítő programot.
Ha kész a tészta,tegyük egy lisztezett gyúródeszkára.Osszuk 10 egyenlő részre és formázzunk belőlük zsemléket.
Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és olajozzuk be.A zsemléket helyezzük el rajta,majd a tetejét szórjuk meg átszitált liszttel és borítsunk rá vizes konyharuhát(vagy annál vékonyabb anyagot).
A legjobb lenne légkeveréses sütőben sütni,de annak híján vagyok én is.Így 180 fokon sütöttem 25 percig,viszont 10 perc után meg kellett fordítani.Szerencsére ez nem tette tönkre a formájukat.
Végül ha kész tegyük ki hűlni és szórjuk meg porcukorral.
A vajat, a mézet és a házi lekvárt ajánlom hozzá. Én konkrétan ebben a sorrendben ettem.:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése