2009. október 17., szombat

A Baci legendája

Posted by Picasa


Baci,vagyis csókok.Ezt a nevet viseli az egyik legismertebb,és minden bizonnyal legnépszerűbb olasz bonbon.
1922-ben Luisa Spagnoli,a Perugina gyár egyik alapítója úgy döntött,hogy a mogyoródarabkák felhasználásával készüljön el a cég új mogyorós terméke.Egy bonbon mogyoródarabokkal,a csúcsán egy szem mogyoróval,kívülről csokoládéval bevonva.Egy ütős név,ami a romantikus imázst adta,és már majdnem kész is volt a "tökéletes jármű a kommunikációhoz".Már csak a szavak hiányoztak.Így jött az ötlet,hogy híres szerzők idézeteit tartalmazó cetliket tegyenek minden bonbon mellé.A csomagolásra jöhetett a csillagos ég inspirálta díszítés-ami azóta is visszaköszön minden Bacis termékről-és a legenda megszületett.
A Baci hamar a szerelem,barátság és a szimpátia szimbólumává vált Olaszországban."A Baci segít megtalálni a helyes szót a megfelelő pillanatban."
Azóta rengeteg Bacis termék került forgalomba:kis és nagy bögre,csésze ,maci minden mennyiségben,legutóbb egy játékvespát láttam Bacis dekorral.Az idézetek több nyelven kerülnek a papírra,így nem csak az olasz anyanyelvűeknek szólnak.A szerzők listája is végtelen,találtam már idézetet Arany Jánostól is.
Aki nem szereti a mogyorót,annak sem kell lemondania a Baciról;a Perugina 2006 -ban dobta piacra a a cseresznyés változatot, a Baci in rossot.
Magyarországon is kapható Baci,főleg Karácsony táján. A Tescoban pár éve árulták a Baci Karácsonyi gömbjét. Az ünnepek után leértékelték,és azt írták ki,hogy "Boci gömb":))))
A Bacit árulják kis és nagy dobozban,szív alakú ,kocka,henger,vagy cső formájú dobozokban. Ez utóbbi-a tubo,vagyis cső-különösen elterjedt Olaszországban.
Nigella szerint nem a világ legjobb bonbonja, de ha egyszer elkezded enni nem lehet abbahagyni.Ez tényleg így van,egy doboz úgy lecsúszik mint a sicc....de nem kell aggódni,a Baci nem hizlal,kivették belőle a kalóriákat...:))))

Nincsenek megjegyzések: