2008. november 4., kedd

Polpettine con salsa di pomodoro-Húsgombócok paradicsommártásban

"Gyere ide! Tanulj valamit! Még Te is főzhetsz egyszer!"
A Keresztapa híres húsgombóc főző jelenete ...hát igen,a Keresztapa az alfa és az omega,benne van a válasz minden kérdésre,például arra is,hogy hogyan kell húsgombócot főzni. Én azért szeretném kicsit részletesebben tárgyalni.
Először is itt van a darált hús kérdése. Próbáltam már bolti disznóhúsból,de nem az igazi. Ugyanez a helyzet a paradicsomlével is. Nem akarok gasztrosznobnak tűnni,de csak akkor lesz ehető ez az étel ha igazán jó minőségű alapanyagokat használunk. Épp ezért én csak télen készítek húsgombócokat,amikor hozzá lehet jutni a frissen háznál készült darált húshoz. Mivel nincsenek meg a forrásaim a marhahús beszerzésére ezért azzal nem is próbálkozom.
A paradicsomlé már könnyebb eset, hisz egyszerű megfőzni-de ehhez is kertben termett paradicsomot használjunk-illetve jó minőségű olasz paradicsomkonzervvel is helyettesíthetjük a házi készítésűt.
Hozzávalók:
kb. 1 kg darált hús
friss kenyérből morzsa kb. 2-3 marék
1 tojás

bors
chili
oregánó
rozmaring
római kömény
koriandermag

A mártáshoz:
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma

bors
0,5 l paradicsomlé
fél csokor friss bazsalikom

Végül mozzarella, parmezán és spaghetti.

A mozsárban összetörjük a rómaiköménymagot és a koriandermagot. A többi fűszerrel együtt a darált húshoz adjuk, majd jól összedolgozzuk a tojással és a kenyérrel. Vizes kézzel gombócokat formázunk és megpirítjuk őket.
Elkészítjük a mártást. Olivaolajon megpirítjuk a hagymát és sózzuk borsozzuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és 15 percig főzzük a végén pedig hozzátesszük a bazsalikomot.
Egy hőálló tálba tesszük a húsgombócokat,ráöntjük a paradicsomszószt a tetejére daraboljuk a mozzarellát és megszórjuk parmezánnal. 20 percig 220 fokon sütjük.
Közben megfőzzük a spaghettit és azzal kínáljuk.
Buon appetito!

Nincsenek megjegyzések: