2008. november 4., kedd

"Leave the gun.Take the cannoli!"




"Hagyd a pisztolyt.Hozd a cannolit!" Egy a filmtörténet -és a Keresztapa- örökbecsű mondatai közül. Magyarországon leginkább innen ismerik a cannolit, de amíg a pizza és a spagetti mindennapjaink részévé vált, addig a cannolit többnyire keverjük a cannellonival.
A cannoli egy ricottával töltött édes tésztaroló. Elkészítéséhez fém cannoli-formákat használnak,ami nálunk tudtommal nem kapható,de a habroló készítéséhez használható hengerek is megteszik. Azok viszont a "100-as boltokban" olcsón megvásárolhatóak.
Ahány cannoli receptet olvastam eddig mind más volt, én egy egyszerű autentikus változat híve vagyok.
Hozzávalók 4 személyre:
150 g liszt
2 kanál cukor
1 kanál méz
2 ujjnyi fehér bor
1 csipet só
A töltelékhez:
1/2 kg ricotta
200 g darabolt aszalt gyümölcs
250 g cukor
100 g csokoládé forgács

Tegyük a lisztet egy edénybe és adjuk hozzá a cukrot, a mézet, a sót és a bort.
Dolgozzuk össze és gyúrjuk simára (tésztagépet is használhatunk). Nyújtsunk belőle fél centiméter vastag tésztát. Vágjuk a tésztát négyzetekre.A négyzetek nagysága a cannoli-formától függ, a tészta legyen rövidebb mint a forma. A négyzeteket tekerjük a formákra,(csippentsük össze a tészta két csücskét) és süssük ki forró olajban. Vegyük le a cannolikat a formákról és hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez dolgozzuk össze a ricottát a cukorral. Amikor már jó krémes adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöt és a csokidarabkákat. Töltsük meg a cannolikat ,szórjunk rá porcukrot és hidegen tálaljuk.
Néhány jó tanács amit egyéb receptekből ollóztam össze:
Olajozzuk be a formákat sütés előtt.
Ha a cannoli nem ragad össze tojássárgáját használjunk a tészta két sarkának összeragasztásához.
Ha nincs elég cannoli- formánk akkor várjuk meg amíg kihűlnek és csak aztán folytassuk a sütést.
Mindenekelőtt vigyázzunk,hogy ne égessük meg magunkat!

Nincsenek megjegyzések: