2009. november 23., hétfő

Sárgarépás-mákos-diós uzsonnakenyér


Posted by Picasa


Hamarosan kezdetét veszi a nagy adventi készülődés.Én ilyenkor már előszeretettel készítek karácsonyi sütiket.Nem lehet mindent az ünnep 3 napja alatt kipróbálni,inkább egész hónapban karácsonyi finomságokat eszünk.Így talán kevesebb az esély az elhízásra,mintha mindent három nap alatt próbálunk megenni.Ráadásul így minden évben más és más recepteket próbálhatok ki és a tényleges ünnepi asztalra már csak a családi hagyomány szerinti ételek kerülnek.

Hozzávalók:
5 dkg meghámozott sárgarépa
2 tojás
4 dkg cukor
1 ek.narancslé

3 dkg darált mák
10 dkg darált dió
4 dkg liszt
1 tk. sütőpor
a forma kikenéséhez margarin
1 ek.narancslé és 2 dkg cukor a mázhoz


A finomra reszelt répát konyharuhába tesszük és jól kinyomkodjuk a levét.A tojásokat szétválasztjuk.A vajat kikeverjük a cukorral és egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját,majd a narancslét és a répát a mákot és a diót.A tojások fehérjét kemény habbá verjük.A sütőporral összekevert lisztet a habbal váltogatva a vajas masszához adjuk.A tésztát a margarinnal kikent formába töltjük.(Az én formám 19 cm).Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon sütjük kb. 50 percig.A máz elkészítéséhez csak kikeverjük a cukrot és a narancslevet(lehet citromlé is) és a kihűlt kenyérre öntjük.

1 megjegyzés:

Hajni írta...

Ez a fotó elég vacak lett,mert este készült.Majd egyszer kicserélem....