2009. február 18., szerda

A Florian




A Florian minden bizonnyal a világ egyik leghíresebb kávéháza. Ennek ellenére mi földi halandók is bebocsáttatást nyerhetünk,feltéve ha hajlandóak vagyunk 7 eurót fizetni egy capuccinoért.(Két éve még annyi volt)A főúr nem azért áll a bejáratnál,hogy Cerberusként őrizze a Floriant a hétköznapi turistáktól,hanem,hogy kedvesen egy szabad asztalhoz kísérjen.
Ha már rászántuk magunkat,hogy mi igenis a Florianban fogunk kávézni,akkor szigorúan tilos a teraszra ülni.A panoráma csodás,de ingyen is megcsodálható.Használjuk ki a lehetőséget ,hogy a pénzünkért beléphetünk a Florian "szentélyébe". Mert leginkább egy szentélyhez és nem egy kávéházhoz hasonlatos a rokokó belső tér.A Floriant 1720-ban alapították.Az 1800-as években olyan szerepet játszott Velencében,mint Pesten a Pilvax,itt gyűlt össze a fiatal liberális értelmiség. Az ugyancsak az árkádok alatt található másik híres kávéház a Quadri.Ez volt a találkozóhelye az osztrákoknak,ezért ide valamire való velencei nem tette be a lábát.
Nem az elfogultság hangja szól belőlem,amikor azt mondom,hogy itt ittam a világ legjobb capuccinoját.Nem tudom mi lehet a titkuk,bizonyára a saját márkás kávéjuk nem akárhonnan érkezik.A www.caffeflorian.com oldalon a shopban megcsodálhatjuk a Florian emblémával ellátott csokoládé és kávé különlegességeket és egyéb kiegészítőket.Természetesen ezek az interneten meg is vásárolhatóak.
A tér hangulatához ma már hozzátartozik a zene is,melyet a kávéház zenekara szolgáltat. A vendégek nem egyszer táncra is perdülnek,ahogy az az egyik képen is látható.
Egy átlag magyar turista nem engedheti meg magának,hogy minden sziesztát a Florianban töltsön a nyaralás ideje alatt. De ha egyszer mégis rászánjuk magunkat egy "kávéházi túrára"biztosak lehetünk benne, hogy
a Florian maradandó emlékkel ajándékozza meg vendégeit.

Nincsenek megjegyzések: