2010. július 28., szerda

Rác leves



Kedvenc nyári levesünk a magyar "cucina povera"igazi megtestesítője.Végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, laktató étel.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej hagyma
4 paradicsom
1 krumpli
1 paprika
1 kis karalábé
nagy csomag petrezselyemzöld
1 csomag zellerzöld
2 -3 répa
1 petrezselyemgyökér
só,fűszerpaprika
Az összes zöldséget feldaraboljuk.A hagymát apróra vágjuk,kevés olajon megdinszteljük. Kb.egy teáskanál paprikát szórunk rá(attól függ mennyi levest készítünk).A zöldségeket rádobjuk,összekeverjük majd felengedjük vízzel és megsózzuk.Bőven lepje el,hogy elég leve maradjon.Csipetkével tálaljuk.







2010. július 11., vasárnap

Túrófagyi és fehér ribizli

Előrebocsátanám,hogy gép nem kell hozzá.Elég egy habverő vagy botmixer.
A receptet én találtam ki.Na nem volt nehéz,fagyit szinte bármiből lehet csinálni.A túrókrém a Spárban kapható bió zsírzsegény túrókrém.Nagyon jó alapanyag de magában is finom.
Hozzávalók:
250 g túrókrém vagy túró
250 ml habtejszín
150 g natúr joghurt
100 g cukor
2 ek citromlé
fél citrom reszelt héja
A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy edényben aminek van egy jól záródó fedele.Én például a kelesztőtálat használom.Betesszük a fagyasztóba.A következő 3 órában óránként egyszer nagyon alaposan átkeverjük.Ez által krémes fagylaltot kapunk.A keveréstől ugyanis eltűnnek a jégkristályok a fagyiból.További 2-3 órát hagyjuk a fagyasztóban keverés nélkül,hogy teljesen megfagyjon.
Én nagyon szeretem a fagyikat vajas keksszel tálalni,de a  gyümölcs is nagyon illik hozzá.Ez esetben volt mindkettő.Érdekességképp vettük a fehér ribizlit....csak annyit róla,hogy méltán a piros a népszerűbb.
Posted by Picasa

2010. július 6., kedd

Mackók

A férjemtől kaptam ezt a helyes kis mackós formát.A próbasütéshez a  Kossuth- kenyér tésztáját használtam.

2010. július 1., csütörtök

Császármorzsa

Posted by Picasa

 Amikor főzni tanultam gyakran készítettem smárnit -nem lehet elrontani.
Később lekerült az étlapról és évekig nem csináltam. A közelmúltban újra kezembe került a recept és gondoltam megcsinálom,nosztalgiából.A blogra nem akartam feltenni,de mivel az utóbbi hetek időjárása miatt nem készítettem fényképeket a főztömről, elfogyott a "posztolnivaló kosztolnivaló":)
A régi receptem sehol se találtam,ezért a megadott mennyiségeket Stahl Judit :Gyors házias ételek c. könyvéből vettem.
Hozzávalók:
5 dkg mazsola
rum(fakultatív)
4 tojás
5 dkg cukor
10 dkg liszt
csipet só
2 és fél dl tej
vaj a sütéshez
lekvár a tálaláshoz

A hozzávalókból tésztát keverünk.Beletesszük a mazsolát (amit ha akarunk előtte rumba áztathatunk).
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és ráöntjük a tésztát.Takarékon sütjük pár percig majd egy fakanállal szétszaggatjuk darabokra és összekeverjük hogy egyenletesen megsüljön.
Kicsit lepirítjuk és már kész is.Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.