2010. június 20., vasárnap

Hasselback krumpli


Emlékszem kislánykoromban egy igazi  medencés -bográcsozós bulin kezdtem először nyafogni hogy én krumplit akarok pucolni mint a nagylányok.Akkor nem engedték hogy kést vegyek a kezembe és apukám kollégája azzal vigasztalt,hogy  ne aggódjak életemben annyi krumplit kell majd pucolnom,hogy bekötött szemmel is menni fog.Hát megkaptam.....ez van.Ilyen az élet,nem is tiltakoznék ellene,de......az újkrumpli .......dörzsölhetem én a bőröm akármivel,nem jön le a barnaság.Egy nő esetében ez mégiscsak gáz.Legalábbis ezzel szoktam érvelni a férjemnek amikor rá akarom venni az újkrumpli pucolásra.
Számomra ez a recept volt a megváltás.Nem csak fölösleges megpucolni,de ajánlott rajta hagyni a rózsaszín héját mert azzal lesz igazán finom.És micsoda illata van már sütés közben...az íze pedig finom ,enyhén édes....

Tehát elég ha alaposan megmossuk a krumplit.Érdemes nagyjából egyforma méretűeket választani hogy egyszerre készüljenek el.
Utána vagdossuk be a burgonyát de vigyázzunk hogy ne vágjuk át,hogy egyben maradjon.
Tegyünk a tepsibe egy nagy ek. vajat és héhány ek. olívaolajat és hevítsük fel.Ha beirdaltuk a krumplit tegyük a tepsibe először a bevagdosott felével lefelé.Néhány percig (4-5)süssük,majd fordítsuk meg és kanalazzuk a krumplikra az olajat,hogy jobban átjárja.Sózzuk durva szemű sóval és tegyük a sütőbe 200 fokra.
A kisebb újburgonyák kb. 40 perc alatt elkészülnek a nagyobbaknak kell egy óra.

2010. június 17., csütörtök

Dzsadzsik

A dzsadzsik a caciki török változata.Nagyon finom nyári saláta .Sült húsok mellé,vagy szendvicsbe de akár magában is nagyon finom.Nigella Egész évben nyári ízek c. könyvéből vettem a receptet.Jó kis könyv.de a címével ellentétben szerintem csak nyáron lehet használni.
Hozzávalók:
1 uborka
fél kg  sűrű joghurt pld. házi
friss menta
1-2 gerezd fokhagyma
extraszűz olívaolaj


Én két személyre ennek a mennyiségnek a felét készítem.

Tegyük a joghurtot egy keverőtálba.(Ha nincs házi joghurtunk a boltit előtte hagyjuk egy tiszta kendőben lecsöpögni.)Hámozzuk meg és kockázzuk fel az uborkát és keverjük a joghurtba.Adjuk hozzá a durvára vágott mentát,az apróra vágott  fokhagymát és a sót.Alaposan keverjük össze végül locsoljuk meg olívaolajjal.



Posted by Picasa

2010. június 12., szombat

Töltött csirke



Posted by Picasa

 Kaptunk egy igazi kapirgálós csirkét.Vétek lett volna széttrancsírozni,ezért belevágtunk a töltött csirke készítésbe.szigorúan a hagyományos elkészítési módot követtük,amit persze megszakítottak a hosszú telefonos anyai instrukciók. Ahogy a képen is látszik a bőre szétrepedt sütés közben,de ez nem vont le az élvezeti értékéből.
Hozzávalók:
1 csirke
5 száraz zsemle
tej
4 főtt tojás
5 tojás
nagy csokor petrezselyemzöld
 4-5 db nagyobb gomba
2-3 csirkemáj

bors
olaj
A csirkét besózzuk és félretesszük.A töltelék elkészítése kicsit hosszadalmas.A 4 tojást már megfőztük előre.Ha kihűlt apróra feldaraboljuk.A gombát szintén feldaraboljuk és kicsit megpároljuk.A zsemléket beáztatjuk tejbe és apróra szétmorzsoljuk.A májat kis darabokra vágjuk.A petrezselymet felaprítjuk.Az így előkészített hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.A nyers tojásokat egyenként leütjük és a masszába keverjük.Sózzuk,borsozzuk.A keveréket közepes lángon megpirítjuk.
A csirke belsejébe és bőre alá tömködjük a tölteléket.Óvatosan,hogy lehetőleg ne szakadjon el.(Az enyém már sütés közben jött szét.)Egy óra alatt meg is sül.
Salátával,petrezselymes újburgonyával szoktuk enni.Például a  Jamie- féle balzsamecetes hagymasaláta,vagy a  dzsadzsik nagyon illik hozzá.Mi ezeket próbáltuk ki eddig,de a hagyományos uborkasali is tuti választás.
Ilyen melegben nem kis munka hozzáfogni a csirketöltögetéshez.Szerintem egyébként is "kétemberes meló" az elkészítése.
Kitaláltunk egy variációt,mivel nem sűrűn jutunk hozzá ilyen minőségű egész csirkéhez-a zsugorfóliába tekerthez meg nincs gusztusom-ezért csak csirkecombokat töltünk meg.A combokat a CBA-ban vesszük.Azt hallottam ott nagyon szigorúak a beszállítókkal szembeni követelések.A minőséggel eddig nem is volt baj,csak a mérlegük ne lenne olyan kis huncut hogy 10 dkg-ot csal.....

2010. június 6., vasárnap

Sajtos tortellini

Posted by Picasa

Életem első saját tortellinije! Elég egyszerű tölteléket tettem bele..egyszerű,de nagyszerű lett.A recept Jamie Olivertől van.
Hozzávalók a tésztához.
500 g jó minőségű rétesliszt
5 tojás
 A töltelékhez.
60 g fontina sajt
60 g pecorino sajt
60 g parmezán
60 g ricotta
2 marék friss bazsalikom

fokhagyma

A paradicsommártáshoz:

1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 tk oregánó
3 darab paradicsomkonzerv,vagy házi paradicsomlé
1 marék bazsalikom

friss bors

Először meggyúrjuk a tésztát a hozzávalókból.Konyhagéppel nagyon gyorsan megvan.Nyújtsuk ki a tésztát tésztakészítő géppel 1 mm vastagra és késsel vágjunk négyzeteket vagy köröket belőle.Én négyzeteket vágok,hogy ne kelljen a felesleget újranyújtani.Tegyünk egy teáskanálnyi tölteléket a formákra,a közepüktől kicsit lejjebb.Kenőecsettel egyenletesen kenjük körbe a formák szélét vízzel.Ettől ragad majd össze a tészta.Hajtsuk félbe a formát és nyomkodjuk le a közepétől induljunk a széle felé.A tortelliniben nem maradhat levegő.(nem tart olyan sokáig mint ahogy hangzik)Végül nyomjuk össze a két szélét.
Utána megfőzzük a mártást.A felaprított fokhagymát megfonnyasztjuk az olajon,majd hozzáadjuk a paradicsomlevet és az oregánót amennyiben nem frisset hanem szárítottat használunk.Forraljuk fel és főzzük sűrűre.Végül tegyük hozzá a friss bazsalikomot.Ha friss oregánót használunk akkor azt is most dobjuk bele.Sózzuk,borsozzuk.
A töltelékhez felsorolt sajtok közül mind nem kapható kis hazánkban,ezért egyszerűen helyettesítettem azzal ami van.Tehát a rendelkezésünkre álló lereszelt  sajtot összekeverjük a ricottával,rátesszük a bazsalikomot és ízesítjük borssal,fokhagymával.Már tölthetjük is a tortellíniket.
Főzzük a tortellinit sós forró vízben 3 percig,majd csöpögtessük le és öntsük rá a mártást.Szórjuk meg parmezánnal