2010. május 28., péntek

Cukkinis tészta


Imádom a cukkínit és ez a Jamie recept az egyik nagy-nagy kedvencem.Az utolsó csomag :( Itáliából hozott papardellét használtam fel hozzá.Nekem a papardelle a kedvenc tésztám,de tagliatellével is nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre:
4 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
8-10 kicsi cukkíni
1 citrom leve
1 marék bazsalikomlevél
fél kg tészta
          só,friss bors,90 g reszelt parmezán
Elkészítés: Öntsük az olajat egy serpenyőbe,dobjuk bele 30 másodpercre a zúzott fokhagymát(ne égjen meg),majd adjuk hozzá a karikákra vágott bébicukkinit.Néhány perc alatt megpárolódik a cukkini,ekkor csavarjuk rá a citrom levét,szórjuk meg a bazsalikommal és süssük még egy kevés ideig.
Közben főzzük ki a tésztát,majd keverjük össze a cukkinivel.Sózzuk,borsozzuk és szórjuk meg a parmezánnal.Villámgyors és isteni finom!

Posted by Picasa

2010. május 25., kedd

Morzsás rebarbara

A recept Jamie Olivertől van A pucér szakács c. könyvéből.Jamie szerint a világ legjobb desszertje......háááát nekem annyira nem jött be,viszont a férjemnek ízlett.Azóta olvastam valahol,talán a Szépségtár blogon egy hasonlót,csak lisztes vajas morzsa helyett kekszmorzsával.....na az tényleg jó lehet,legközelebb úgy csinálom.
Hozzávalók 6 személyre:
250 g sima liszt
120 g vaj
100 g cukor
csipet só
500 g rebarbara
4 ek cukor
A morzsa alkotóelemeit robotgéppel vagy kézzel morzsoljuk addig amíg kenyérmorzsához hasonló nem lesz.A megtisztított feldarabolt rebarbarát tegyük egy nagy hőálló tálba egy sorba és szórjuk meg cukorral.Hintsük rá a morzsát és rázogassuk meg egy kicsit,majd tegyük 200 fokos sütőbe kb. fél órára,míg aranybarna nem lesz.Jamie javaslatára -ahogy a képen is látszik-tettem hozzá egy narancsot is,de azt nem javaslom,mert csak kiszáradt sütés közben.

2010. május 22., szombat

Rác ponty

Igazából ezt az ételt mindig a férjem készíti nekem,de mivel ő nem ír blogot,ezért most idegen tollakkal ékeskedve én teszem közzé.Mindenképpen megérdemli ugyanis a figyelmet ez a halétel.Gyors,egyszerű de nagyszerű nyári étel.A férjem nagyjából a Horváth Ilona könyvben található receptet követi.
Hozzávalók:
kb.1 kg körüli pontyfilé beirdalva
kg.3/4 kg héjában főtt krumpli
10-15 dkg szalonna
2 fej lilahagyma
2 paprika
2-3 paradicsom
2 dl tejföl
pirospaprika
fokhagyma
olaj
paprika,só,vegeta
A pontyfilét beszórjuk vegetával és kb. fél óráig pihenni hagyjuk.
Közben megfőzzük a krumplit,megpucoljuk és karikára vágjuk.A filé irdalásába zúzott fokhagymát és kevés pirospaprikát dörzsölünk,majd beletesszük a vékonyra vágott szalonnadarabokat is.Egy tepsit kikenünk zsiradékkal és az aljába tesszük a karikára vágott burgonyát, arra pedig a felszeletelt hagymát, paprikát és paradicsomot,végül a zöldségek tetejére fektetjük a halfilét.
Előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre.Mikor már majdnem kész ráöntjük a tejfölt,megszórjuk egy kis pirospaprikával és visszatesszük a sütőbe még néhány percre.
Szerintem remek egytálétel!

2010. május 17., hétfő

Malackák tésztatakaróban

Az egyik kedvenc receptem az egyik kedvenc szakácskönyvemből,a Nigella falatozójából.

Hozzávalók:
375 g sütőporos  liszt (1 kg liszthez teszünk 1 zacskó sütőport)
1 púpozott teáskanál só
2 és fél dl zsíros tej
1 tojás
25 g reszelt sajt
3 ek olaj
A kenéshez 1 tojás kevés tejjel és fél tk.sóval összekeverve.

Töltelékhez.
virsli ,kolbász,sajt

A lisztet összekeverjük a sóval és  a reszelt sajttal.Egy másik edényben összekeverjük a tejet és a tojást majd az olajat.Villával folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat a szárazhoz.Ha túl száraz vagy ragacsos a tésztánk még adjunk hozzá tejet vagy lisztet amíg könnyű és rugalmas tésztát nem kapunk.A tésztát nyújtsuk ki nagyjából téglalap alakúra és közepesen vékonyra.Vágjuk kb. 4 cm-es csíkokra és ezeket kb. 6 cm hosszú darabokra.A virsliket vágjuk koktélvirsli méretűre,fektessük a téglalap egyik sarkára és innen csavarjuk fel.Kicsit nyomogassuk meg,hogy jól záródjon,majd a kész malackát tegyük egy sütőpapíros tepsibe.Ha mindet feltekertük és a tepsibe raktuk kenjük meg a tetejüket a tojásos keverékkel.Ettől szép aranybarna lesz a tetejük.
Tegyük a tepsit egy 220 fokra előmelegített sütőbe.Kb. 12-15 perc alatt megsül.
Én nem csak virslit hanem kolbászt és sajtot is használok töltelék gyanánt.Szerintem a kolbászos a legfinomabb:))

2010. május 14., péntek

Zabpehelycsók

Posted by Picasa 
Valami olyan sütire vágytam,ami finom,de nem hizlal.Meglepően könnyen találtam ilyen receptet a Rama Süteményeskönyvben. A legnagyobb meglepi az,hogy tényleg nagyon finom volt!

Hozzávalók:
10 dkg margarin
25 dkg zabpehely(apró szemű Sparos)
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 vaníliás cukor
2 tojás
étcsoki
meggybefőtt vagy koktélcseresznye
A zabpelyhet a margarinban pirítsuk meg.Szórjuk rá a cukrot és keverjük amíg fel nem olvad.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet,majd az összekevert tojásokat.Teáskanállal készítsünk kis halmokat,tegyük kivajazott tepsibe és 225 fokon süssük aranybarnára.10 perc alatt elkészül.Ha kihűlt az alját mártsuk olvasztott étcsokiba.Ha a csoki is megszilárdult a tetejére tegyünk egy szem meggybefőttet és már kész is.

2010. május 12., szerda

Joghurt

Posted by Picasa

Mostanában rákaptam a házi joghurtra.Nagyon finom,olcsón és egyszerűen elkészíthető.
Jamie Oliver receptjét vettem alapul,csak kisebb mennyiséget használtam.
Natúran is nagyon finom,de lehet gyümölccsel is fogyasztani.
Hozzávalók:
fél liter teljes tej
1 doboz élőflórás joghurt(125 ml)
A tejet fölforraljuk,hagyjuk hűlni.Amikor már langyos hozzákeverjük a joghurtot és meleg helyre tesszük néhány órára.Én megcsináltam este és reggelre kész volt a friss joghurt.Tisztára Házi -tündérnek éreztem magam!:)

2010. május 8., szombat

Bodzaszörp

Nagyon finom,egészséges italt készíthetünk a bodza virágából.Fontos,hogy tiszta helyről szedjük,ahol nincs autóforgalom,ill. maga a bokor is mentes a bogaraktól.Eső után nem lehet bodzaszörpöt készíteni,mert az esővíz miatt a virágpor benn marad és nem fog kiázni a szörpünkhöz.
Ha szép,tiszta virágokat sikerült szednünk akkor a nehezén már túl is vagyunk.

 Elkészítés:
Öntsünk annyi vizet a bodzára hogy épp ellepje.
Az ízesítés tulajdonképpen ízlés szerint történik.Én a következő arányok szerint számolok:
2 l vízhez fél kg cukor
1 citrom félbevágva
A citrom levét facsarjuk bele a bodzaszörpbe,és aztán tegyük bele a citromot is.
24 órát hagyjuk állni,majd szűrjük le és forraljuk fel.A főzetet hagyjuk kihűlni.Hűtőben tároljuk.Vízzel,szódával hígítva fogyaszthatjuk.

2010. május 6., csütörtök

Spárgatorta-Torta di asparaghi

Megint egy Sophia Loren recept.Ezzel a szendviccsel szerettettem meg a férjemmel a spárgát.Már csak ezért is ajánlom mindenkinek,hogy próbálja ki.Előételnek és főételnek is tökéletes.
Hozzávalók:
házi (jellegű) kenyér
zsenge spárgacsúcs
sonka
lágy sajt pl.mozzarella

Elkészítése:
Személyenként 10 dkg gépsonkát,2 szelet házi kenyeret és 4 db spárgacsúcsot számoltam.
A spárgák zsenge csúcsát levágjuk.2-3 percig pároljuk.Hideg vízben lehűtjük és letakarjuk egy konyharuhával,hogy száradjon.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket.Nagyon apró kockákra vágjuk a sonkát és rátesszük a kenyérre.Erre kerül a spárga majd a sajt.Kivajazott hőálló tálba tesszük.Előmelegített sütőben 190 fokon kb.10 perc alatt megsül.

2010. május 4., kedd

Tagliatelle all'amatriciana

Posted by Picasa
 Ki ne imádná Sopfia Lorent?(Még anyám kutyáját is róla neveztem el:) )Nagyon szeretem lapozgatni az Emlékek és receptek c. szakácskönyvét.Több dolgot is tanultam már ebből a könyvből, az egyik a pasta amatricei módra.Egy Rómához közeli Amatrice nevű faluból származik ez a recept.A szegény pásztorok egyik kedvence volt,tipikus "cucina povera"étel.Főzhetjük bucatinivel,spaghettivel,én saját készítésű tagliatellét használtam.
Hozzávalók 4 személyre:
6 ek.olívaolaj
2 dkg vaj
6 dkg hasaalja szalonna,kockára vágva
3 fej vöröshagyma ,vékonyra vágva
fél cseresznyepaprika 
50 dkg friss vagy konzerv paradicsom kockára vágva
6-8  friss bazsalikomlevél
reszelt juhsajt
fél kg tészta

Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat és az olajat(egyszerre tegyük a serpenyőbe akkor nem ég meg a vaj),tegyük bele a szalonnát és a vöröshagymát.Amikor elkezd pirulni,adjuk hozzá a cseresznyepaprikát ,a paradicsomot,a bazsalikomot és egy csipetnyi sót.Legalább negyedórán keresztül főzzük ,addig ,amíg az ízek össze nem érnek.Megfőzzük a tésztát(al dente),leszűrjük és ráöntjük a mártást,végül megszórjuk sajttal.