2010. március 24., szerda

Húsos szendvics

Posted by Picasa 

Ez egy egyszerű de mégis látványos szendvics amit gyorsan el lehet készíteni.
Hozzávalók 2 személyre:

2 szelet karaj
só,bors,
rozmaring
őrölt római kömény
 bazsalikom
3-4 ek.balzsamecet
2 tojás
1 fej hagyma
olívaolaj
liszt
A húsokat bepácoljuk.Ehhez szükségünk lesz egy zacskóra.Ebbe tesszük a húsokat és rájuk a fűszereket,valamint a balzsamecetet.Ha kész a gyorspác,rakjuk a hűtőbe 45-60 percre.A hús sütéséhez melegítsünk egy wokban néhány ek. olívaolajat.A hússzeletek mindkét oldalát süssük ki hirtelen(kb. két perc)majd öntsünk rá 2 dl vizet és hagyjuk sülni kis lángon amíg  puha nem lesz.
Süssünk fejenként egy tükörtojást.Karikázzuk fel a vöröshagymát és a karikákat forgassuk lisztbe majd forró olajban süssük ki.Egy -egy szelet kenyeret pirítsunk meg.Ha kész a hús a szaftjába mártsuk bele a pirítóst,tegyük rá a hússzeletet, a tükörtojást,a tetejére pedig a hagymakarikákat.
Friss salátával tálaljuk.

2010. március 15., hétfő

Kossuth -kenyér

Stílszerűen ezt sütöm március 15-én.A Horváth Ilona könyvből van a recept,némi változtatással.A díszítés már az én ötletem volt.
Hozzávalók:
3 tojás
13 dkg liszt
kk sütőpor
3 dkg holland kakaópor
1 citrom leve és reszelt héja
12 dkg cukor
csipet fahéj
6-8 dkg apróra vágott dió
A díszítéshez porcukor és ételszínező.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral.Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat a kakaót a diót és a fahéjat.A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk a masszába.A sütőporral összekevert lisztet beleszitáljuk a keverékbe.Picit folyékony masszát kell kapnunk.(Esetleg ha kicsik voltak a tojások ez nem sikerül,akkor egy pici tejjel lazíthatunk rajta.)Kivajazott sütőtálba tesszük és 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
A díszítéshez 2 ek. porcukrot összekeverünk egy kis citromlével és szétkenjük a piskótán.1-1 ek. porcukorból és néhány csepp ételszinezőből pedig zöld és fehér csíkokat rajzolunk rá keresztbe.(Az enyémről hiányzik a zöld,mert sehol se találtam.)
Posted by Picasa

2010. március 11., csütörtök

Fokhagymás pancettás hosszúmetélt


 
Amikor Nigella
lélekmelengető ételeket emlegetett a műsorában,nem tudtam elképzelni milyen az,egészen addig,amíg ki nem próbáltam ezt a receptet.Ebben a késői télben különösen ránk fél egy kis lélekmelengetés.
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
pancetta(húsos szalonna)
250 dkg linguini vagy tagliatelle
nagy csokor petrezselyem

A szalonnát felkockázzuk.A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A fokhagymát paszírozzuk és összekeverjük néhány evőkanál olívaolajjal.Egy sütőtálba rakjuk a fokhagymás olajunkat és betesszük a sütőbe.Ha felmelegedett beletesszük a felkockázott szalonnát és az egészben hagyott szalonnabőrt is,hogy kisüljön a zsírja.Ez utóbbit tálaláskor majd kivesszük.
Fölteszünk (sós) vizet forrni..A zacskón jelzett ideig főzzük a tésztát lobogó forró vízben.
Én ma saját készítésű tagliatellével csináltam (alsó kép,a fentin linguini van),és csak 2,5 percig főztem.A házi tésztának ennyi is elég,hogy al dente legyen.
Ha megsült a szalonna dobjuk rá a felaprított petrezselyemzöldet és kicsit hagyjuk megfonnyadni a meleg sütőben.(Kb. 2-3 perc a kikapcsolt sütőben)
Nincs is más dolgunk mint a megfőtt tésztát beleönteni a szalonnás zsírba és alaposan összekeverni,hogy eloszlassuk rajta a fokhagymás zsírt(.Sajtot nem kell szórni rá!)
Nem kell megijedni a zsírtól,ez egy zseniális étel,finom,egyszerű és nem hizlal!