2010. február 24., szerda

Müzliszelet házilag

Valami másnak indult,aztán ez lett belőle.
Tényleg nagyon diétás,mert kifelejtettem a cukrot.Eredetileg kellene bele 12 dkg barna cukor,de mi nem hiányoltuk,elég volt a méz.Egy ismerősöm szója,tojás és tejallergiás kisfiának is készítettük már ezt a receptet,csak akkor kihagytuk a kukoricapelyhet és a margarint almalével helyettesítettük.Lágyabb tésztát kaptunk,de nagyon finom úgy is.
Hozzávalók:
12 dkg teljes kiörlésű liszt
10 dkg kukoricapehely
12 dkg margarin/almalé
8 dkg kókuszreszelék
10 dkg méz
9 dkg barnacukor (elhagyható)
1 dkg szódabikarbóna
A margarint felolvasztjuk,hozzákeverjük a mézet.A többi hozzávalót összekeverjük és a mézes masszához adjuk.Kanállal hosszúkás formákat készítünk a tésztából.Előmelegített sütőben 160 fokon aranybarnára sütjük

2010. február 17., szerda

Sajtos penne csirkemellcsíkokkal


Ha a férjem beszabadul a csarnok tejtermék standjára annak mindig az a vége,hogy több kiló sajttal jön haza.
A múlt héten mikor együtt mentünk rájöttem miért.Vannak ezek a kedves idős nénik,akik a saját készítésű mennyei finomságaikat árulják.Na,a férjemet úgy csavarják az ujjuk köré,ahogy akarják.
"Még ezt kóstolja meg kedveském,ebből is egy darabot,szabad ám még kóstolni,ezt így csinálom,azt úgy csinálom...stb."Saját szememmel láttam,hogy életem értelme kért a fokhagymás sajtból("saját fokhagymámat teszem bele,nem kínai..")egy 10 dkg-os darabot.....egy 90 dkg-os darabbal jöttünk haza!!!!("Nem viszi el ezt a darabot,már CSAK ekkora van..".)Meg egy fél kiló sima sajt,néhány darab vajalja,némi orda és házi tejföl.
Ez minden rendben van,de mit kezdjek a 90 dekányi fokhagymás sajttal,aminek olyan a szaga mint egy mosdatlan leánykollégiumnak???A férjem is bevallotta,hogy ez annyira fokhagymás,hogy talán főzni kellene belőle valamit.Na így lett ez a penne.Végül az a fénykép,ahol a penne is szerepel,már nem készült el,mert addigra nem maradt alany a fotóhoz.
Hozzávalók: fél kg csirkemell csíkokra vágva
30 dkg sajt
3 dl tejföl

2 dl tejszín

bors
 A csirkemell csíkokat olívaolajon megpirítottam,sóztam,borsoztam,majd puhára pároltam.
A többi hozzávalót összemelegítettem.A házi sajt gyorsan elolvadt.Amikor a hús elkészült ráöntöttem a mártást és hagytam kicsit pirulni.
Két személyre fél kg pennét főztem.Amíg a tészta főtt addig készültek a képek.
Utána nem volt esélyem,rávetettük magunkat
Az erős fokhagymás íz valóban megszelídült és az étel elfogyasztása után még mehettünk emberek közé.




Posted by Picasa

2010. február 7., vasárnap

Rizses muffin málnaöntettel

Eredetileg ezt a receptet Stahl Judit Gyors muffinok c. könyvében találtam.Azonban az ő receptjébe tejberizspor kell,aminek én nem vagyok igazán híve.Helyette 10 dkg rizsből főzök tejberizst,vagy még egyszerűbb,ha félreteszek 15-18 dkg-ot abból amit a férjem főz magának vacsorára(Nem a vicc kedvéért írtam,tényleg így csinálom:D )Mivel nem a port használom,a receptben lévő 5 dkg helyett kb.10 dkg lisztet teszek a tésztába.




Hozzávalók  
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
2 tojás
1 nagy citrom
1 zacskó tejberizspor
vagy igazi tejberizs
5 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
1 dl tej
A málnaöntethez 30 dkg friss vagy fagyasztott,felengedett  málna 
15 dkg cukor(én csak 2 ek.-al tettem bele)
1 vaníliarúd
2 ek.rum
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
 A tésztához összekeverjük a vajat a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét.Robotgéppel összedolgozzuk,egyenként hozzákeverjük a tojásokatés a reszelt citromhéjat.
A tejberizst(vagy a port)összekeverjük a sütőporos liszttel és hozzákeverjük a tejet.
A tésztát muffintepsibe tesszük és kb.20 -25 perc alatt megsütjük.
Közben elkészülhet a málnaöntet.(Bár e nélkül is finom.) Csak annyi a dolgunk,hogy a hozzávalókat összekeverjük és 5 perc alatt mérsékelt lángon összefőzzük.Ha kész átszűrhetjük,hogy ne legyenek benne a magok.

2010. február 2., kedd

Idén itt nyaralok...


..vagy legalábbis itt szeretnék.
Olaszország.Gubbio.
Gyönyörű, teraszokra épült kisváros.
Nálunk a Don Matteo c. sorozat jóvoltából vált ismerté a neve,de Szerb Antal Utas és holdvilág c. regényének lapjain is találkozhattunk vele.



...álmodozni csak szabad....és Ti miről álmodoztok ilyen havas estéken,hova mennétek nyaralni?
Legyen ez egy játék!Szepyke,Reni,Puszedli
és bárki aki kedvet kapott, adjátok tovább!

Torta di ricotta profumata al cacao

Ezt a receptet  itt találtam.Nagyon gyors és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók:
500 g ricotta
200 g cukor
200 g liszt
30 g kakaó
40 ml cseresznyelikőr
3 egész tojás
1 cs.sütőpor
tejszín a tálaláshoz
Keverjük össze a ricottát a cukorral,a kakaóval,a tojásokkal.Adjuk hozzá a likőrt.A lisztet és a sütőport keverjük össze és dolgozzuk bele a ricottás masszába.Tegyük egy kivajazott kilisztezett tepsibe vagy tortaformába és 180 fokon süssük kb.30 percig.(Az én sütőmnek több idő kellett.)
Egy fogpiszkálóval,vagy villával ellenőrizhetjük,hogy a közepe is megsült -e.
Hagyjuk kihűlni és tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot.