2009. december 30., szerda

Nagymamám szilveszteri süteménye



Posted by Picasa
  Gyerekkorom óta  minden Karácsonykor elkészül ez a sütemény.Régen nagymamám készítette,ma már én.Többnyire csak próbálom megtalálni a gyerekkori ízt,sajnos még mindig nem tökéletes,de nem adom fel a reményt.No nem a recepttel van a gond,azt még nagymamám írta le....
Hozzávalók:


0,5 kg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg cukor
15 dkg margarin
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor

kakaó
lekvár
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és a tésztát kétfelé osztjuk.Egyik felébe kakaót teszünk,annyit amennyitől szép csoki-barna lesz.Kinyújtjuk a tésztát ,kb. 1,5 cm-esre és pogácsákat szaggatunk belőle.180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük,majd a fehéreket a barnákkal lekvárral összeragasztjuk. Ha kihűlt megkeményedik,ezért pár napra fémdobozba tesszük amíg megpuhul.Sokáig eláll.

2009. december 19., szombat

Narancsleves








                 


Posted by Picasa
Általában minden karácsonyi receptgyűjteményben megtalálható ez a leves.Én télen -nyáron készítem,nálunk nem kapcsolódik az ünnephez.
Azonban ha valaki ezt választja a karácsonyi vacsorához sok fáradtságtól megkíméli magát,mert nagyon gyors és egyszerű az elkészítése.
4 dl narancslé
2 narancs leve
2 dl natúr joghurt
2 dl főzőtejszín
6-8 dkg porcukor(el is hagyható)
1 csomag vaniliáscukor
tejszínhab a tetejére

A hozzávalókat turmixal vagy botmixerrel összekeverjük és szervírozáskor tejszínhabból galuskákat nyomunk a tetejére.



2009. december 7., hétfő

Töltött cannelloni

Posted by Picasa 
Hatalmas sikereket érek el ezzel a recepttel,mindenki el van tőle ragadtatva.A tésztát ugyan készen veszem,de ez nem von le az élvezeti értékéből.Nálunk a hétvégén ez volt az adventi vendégség fő fogása,és mondhatom teljes volt a siker.Ha kettőnknek készítem,akkor csak 250 g tésztát használok.Ennél több fő esetében már érdemes megduplázni az adagot,mert nagyon fogy:)Három személyre  dupla adagot készítettem,és az utolsó morzsáig elfogyott.Vacsira se maradt:(

Hozzávalók 2 személyre:
300 g darált hús
fél üveg házi paradicsomlé vagy fél doboz konzervparadicsom
100g parmezán
1 vöröshagyma
extraszűz olivaolaj
só 
bors
A besamelmártáshoz :
9 dl tej
50 g vaj
50 g liszt
A földarabolt hagymát pirítsuk meg olívaolajon,majd tegyük hozzá a húst és 10 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a paradicsomlevet,sózzuk,borsozzuk.Készítsük el a besamelt.Forraljuk föl a tejet A vajat olvasszuk fel és keverjük hozzá a lisztet,majd kb. két percig kevergetve pirítsuk Folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a tejet.Addig főzzük amíg be nem sűrűsödik,és ne hagyjuk abba a kevergetését,mert azonnal becsomósodik.A legegyszerűbb elektromos habverőt használni.
Közben tegyünk oda vizet a tészta főzéséhez.
A megpárolódott húshoz adjunk hozzá két merőkanál mártást és a reszelt parmezánt.
Forrásban lévő sós vízben főzzük 4 percig a cannelloni tésztát.
Majd következik a töltés.Egy kiskanállal kiválóan alkalmas a célra.A megtöltött tésztacsöveket egy kivajazott hőálló tálba fektetjük két rétegben.A rétegek közé és a tetejére tegyünk a maradék besamelmártásból.
A tetejére szórjunk egy kis parmezánt és tegyük be a sütőbe (190 fok)kb. 20 -30 percre.
Ha kész vegyük ki és hagyjuk 10 percig pihenni szervírozás előtt.