2008. november 25., kedd

Spaghetti alla Notte


Olaszországban azt tartják csak az az igazán jó szakács,aki az év minden napján másképp tudja elkészíteni a spagettit. Ettől ugyan még messze vagyok,de most közzéteszek egy saját spagetti receptet.
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg spagetti tészta
2-3 dl házi paradicsomlé (vagy konzervparadicsom)
25 dkg gomba
10 dkg főtt császárszalonna
reszelt sajt
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom,oregánó,rozmaring,petrezselyemzöld
olívaolaj,só,bors

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk és egy kis olívaolajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott császárszalonnát és kb. 5 percig sütjük.A tésztát sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük.
Közben a gombát (csiperke) negyedekre vágjuk, majd hozzátesszük a szalonnához és felöntjük a paradicsomlével.Ízesítjük a zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük amíg a gomba meg nem puhul. A mártást rászedjük a tésztára és megszórjuk sajttal.

2008. november 24., hétfő

Ricottás burgonyatorta


A Torta di ricotta con patate egy rusztikus külsejű könnyen elkészíthető olasz torta.

Hozzávalók:
fél kg burgonya
40 dkg ricotta
35 dkg cukor
6 dkg vaj
4 tojás
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál reszelt citromhéj
porcukor
(Olvastam egy trentinói receptet amelyben 5 dkg csokoládét és egy kis vaníliát is kell bele tenni.)
A burgonyát megfőzzük,összetörjük összekeverjük a ricottával , a cukorral, a vajjal és a tojásokkal.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a citromhéjat. Dolgozzuk össze hogy lágy és sima tésztát kapjunk. Egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 35 percig. Amikor kihűlt megszórhatjuk porcukorral.

2008. november 11., kedd

Fettucine pármai sonkával és parmezánkrémmel

Egy könnyű, gyorsan elkészíthető tészta étel 4 személyre.
Hozzávalók:
Kb. 250 g fettucine
150 g nyers pármai sonka
40 g reszelt parmezán
150 g tejszín
50 g vaj
2-3 kanál paradicsomlé
1 csokor petrezselyemzöld
ételízesítő
A vajon megpirítjuk a sonkát,hozzáadunk 50 g tejszínt, a paradicsomlevet és az ételízesítőt. Két percig főzzük. A maradék tejszínt összekeverjük a parmezánnal. Közben sós vízben megfőzzük a fettucinét,lecsepegtetjük és összekeverjük a sonkás mártással és a parmezános krémmel ízesítjük.Végül megszórjuk petrezselyemzölddel.

2008. november 4., kedd

Polpettine con salsa di pomodoro-Húsgombócok paradicsommártásban

"Gyere ide! Tanulj valamit! Még Te is főzhetsz egyszer!"
A Keresztapa híres húsgombóc főző jelenete ...hát igen,a Keresztapa az alfa és az omega,benne van a válasz minden kérdésre,például arra is,hogy hogyan kell húsgombócot főzni. Én azért szeretném kicsit részletesebben tárgyalni.
Először is itt van a darált hús kérdése. Próbáltam már bolti disznóhúsból,de nem az igazi. Ugyanez a helyzet a paradicsomlével is. Nem akarok gasztrosznobnak tűnni,de csak akkor lesz ehető ez az étel ha igazán jó minőségű alapanyagokat használunk. Épp ezért én csak télen készítek húsgombócokat,amikor hozzá lehet jutni a frissen háznál készült darált húshoz. Mivel nincsenek meg a forrásaim a marhahús beszerzésére ezért azzal nem is próbálkozom.
A paradicsomlé már könnyebb eset, hisz egyszerű megfőzni-de ehhez is kertben termett paradicsomot használjunk-illetve jó minőségű olasz paradicsomkonzervvel is helyettesíthetjük a házi készítésűt.
Hozzávalók:
kb. 1 kg darált hús
friss kenyérből morzsa kb. 2-3 marék
1 tojás

bors
chili
oregánó
rozmaring
római kömény
koriandermag

A mártáshoz:
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma

bors
0,5 l paradicsomlé
fél csokor friss bazsalikom

Végül mozzarella, parmezán és spaghetti.

A mozsárban összetörjük a rómaiköménymagot és a koriandermagot. A többi fűszerrel együtt a darált húshoz adjuk, majd jól összedolgozzuk a tojással és a kenyérrel. Vizes kézzel gombócokat formázunk és megpirítjuk őket.
Elkészítjük a mártást. Olivaolajon megpirítjuk a hagymát és sózzuk borsozzuk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és 15 percig főzzük a végén pedig hozzátesszük a bazsalikomot.
Egy hőálló tálba tesszük a húsgombócokat,ráöntjük a paradicsomszószt a tetejére daraboljuk a mozzarellát és megszórjuk parmezánnal. 20 percig 220 fokon sütjük.
Közben megfőzzük a spaghettit és azzal kínáljuk.
Buon appetito!

"Leave the gun.Take the cannoli!"




"Hagyd a pisztolyt.Hozd a cannolit!" Egy a filmtörténet -és a Keresztapa- örökbecsű mondatai közül. Magyarországon leginkább innen ismerik a cannolit, de amíg a pizza és a spagetti mindennapjaink részévé vált, addig a cannolit többnyire keverjük a cannellonival.
A cannoli egy ricottával töltött édes tésztaroló. Elkészítéséhez fém cannoli-formákat használnak,ami nálunk tudtommal nem kapható,de a habroló készítéséhez használható hengerek is megteszik. Azok viszont a "100-as boltokban" olcsón megvásárolhatóak.
Ahány cannoli receptet olvastam eddig mind más volt, én egy egyszerű autentikus változat híve vagyok.
Hozzávalók 4 személyre:
150 g liszt
2 kanál cukor
1 kanál méz
2 ujjnyi fehér bor
1 csipet só
A töltelékhez:
1/2 kg ricotta
200 g darabolt aszalt gyümölcs
250 g cukor
100 g csokoládé forgács

Tegyük a lisztet egy edénybe és adjuk hozzá a cukrot, a mézet, a sót és a bort.
Dolgozzuk össze és gyúrjuk simára (tésztagépet is használhatunk). Nyújtsunk belőle fél centiméter vastag tésztát. Vágjuk a tésztát négyzetekre.A négyzetek nagysága a cannoli-formától függ, a tészta legyen rövidebb mint a forma. A négyzeteket tekerjük a formákra,(csippentsük össze a tészta két csücskét) és süssük ki forró olajban. Vegyük le a cannolikat a formákról és hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez dolgozzuk össze a ricottát a cukorral. Amikor már jó krémes adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöt és a csokidarabkákat. Töltsük meg a cannolikat ,szórjunk rá porcukrot és hidegen tálaljuk.
Néhány jó tanács amit egyéb receptekből ollóztam össze:
Olajozzuk be a formákat sütés előtt.
Ha a cannoli nem ragad össze tojássárgáját használjunk a tészta két sarkának összeragasztásához.
Ha nincs elég cannoli- formánk akkor várjuk meg amíg kihűlnek és csak aztán folytassuk a sütést.
Mindenekelőtt vigyázzunk,hogy ne égessük meg magunkat!